Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нако Стефанов: Хонконг се превръща в бойно поле за това дали светът да е многополярен

Снимка: БГНЕС

Забелязва се сериозна радикализация на протестите в Хонконг. Вече има обстрелване на полицейски участъци, при това с бойно оръжие.

Това каза за БНР професор Нако Стефанов, специалист по Далечния Изток. Той припомни, че автономния район на Китай има над 7 млн. жители и е изключително богат финансов център с много висок стандарт на живот. Протестите възникнали заради искане за закон, позволяващ екстрадиция на граждани, които чрез Хонгонг се опитват да бягат най-вече в САЩ.

„В Китай има корупция и една голяма част от корупционерите обикновено бягат именно през Хонконг. Това беше основният мотив да си иска този закон за екстрадицията. Даже ще дам пример - в Калифорния се вдигнали цените на луксозните имоти, защото над 10 000 китайски корупционери са заминали там и си купуват скъпи имоти…."

Ученият не очаква китайска намеса за потушаване на протеста:

"Имайте предвид, че между Китай и Хонконг има подписано споразумение – закон, в който има точка, че Китай няма право на намеса във вътрешните работи на Хонконг, ако няма съгласието на хонконгското правителство. Главата на това правителство заяви, че засега не искат намеса...".

В предаването "Хоризонт за вас" Стефанов изрази мнение, че протестът трябва да се разглежда в контекста на конфликта между Щатите и Китайската народна република. 

"Ако се вземе търговската война, това е част от така наречените „хибридни войни“, които се водят. Оказа се, че една от болните теми на Китай в тази война несъмнено е Хонконг и поради това се натиска по нея. Засега като че ли успехът е на тези, които натискат.  Този конфликт вече се е разраснал и тръгна да възприема размерите даже на една финансово-валутна война. Беше 6 юана за долар, а сега вече е 7,7 за долар. Несъмнено се води глобален конфликт за това дали светът ще бъде еднополярен, начело със САЩ, или многополярен. Това е големият залог. В тази битка, трябва да кажем, че е Хонконг се превръща в бойно поле“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна