Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новия филм на Тарантино - "Имало едно време в Холивуд“, вече е в кината

Снимка: ЕПА/БГНЕС


По кината в България тръгва най-новия филм на Куентин Тарантино „Имало едно време в Холивуд“. Журналистът Владислав Апостолов сподели, че в Холивуд лентата е била оценена като сатирично обяснение на Тарантино в любов към златните години на Холивуд

„Това е едно любовно писмо към образите от неговото детство, към митовете и естетиката на Лос Анджелис и Холивуд от края на 60-те години на границата на две епохи. И е обвързана със събитието, което слага символичен край на тази епоха, разбива илюзиите за поколението на свободната любов и децата на цветята, а именно убийството на прочутата тогава млада старлетка, актриса Шарън Тейт, съпруга на тогава младия и изгряващ режисьор Роман Полански и нейни приятели в тяхната къща на хълмовете на Холивуд от индоктринираните, зомбирани хипита на от култа на Чарлс Менсън в гореща лятна нощ в началото на август 1969 година. Събитието драматично изменя целия културен пейзаж и климат в Америка и в Холивуд и възвестява идването на една нова епоха на по-мрачни, по-песимистични, по нихилистични филми - 80-те години. Тарантино иска да се върне по-скоро към тази митологична, слънчева естетика на класическия Холивуд и да отдаде почит на образите, които са го вдъхновили, а именно коравите мъже на средната възраст - каубоите от гранична Америка. Естествено той ги инжектира с усещане за ирония, с битов реализъм. Ангажира две от най-великите звезди на нашето време за главните роли Брад Пит и Леонардо Ди Каприо за пръв път на екран. В крайна сметка разказва нещо което е микс, хибрид между неговите фантазии и реалните спомени…“. 

Марго Роби играе Шарън Тейт.  Критиките в Холивуд обаче са, че персонажите са твърде бели и твърде хетеросексуални.

Апостолов припомни предишните филми на Тарантино, сред които „Убий Бил“ и „Джанго без окови“, които оборват критиките към личността на режисьора. Според него, филмът е “драматично различен от всичко, което сме виждали в последните няколко години“. Той определи като „изключително смехотворно“ това че „има буквално нещо като неформални комисии в медиите и неправителствените организации, които броят колко реплики имат жените в съответните филми“, тъй като една от критиките към лентата била, че героинята на Марго Роби нямала достатъчно реплики. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна