Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят на 19-годишния българин в Стануел призна, че действията му са били расистки мотивирани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Винсънт Фулър, който нападна с нож 19-годишния българин Димитър Михайлов пред магазин в Стануел, графство Съри, призна, че действията му са били расистки мотивирани. 

Фулър извърши нападенията над младия българин на 16 март, ден след терористичния акт в Крайстчърч, Нова Зеландия, при който бяха убити 51 мюсюлмани. Фулър призна обвиненията в опит за убийство. Той нападна с нож Димитър Михайлов през отворения прозорец на паркираната му пред магазина кола.

Прокурорите заявиха, че нападението е акт на крайнодесен тероризъм. Фулър отрече това, но призна, че действията му са били раситски мотивирани. Преди нападението Фулър бе изразил подкрепа за извършителя на терористичния акт в Крайстчърч, Бренън Тарант, във Фейсбук. Тогава той написа: 

„Аз съм англичанин и без значение какво казва правителството, трябва да се убият всички, които не са англичани и да бъдат изгонени всички такива от нашата Англия“. 

На следващия ден, приближавайки колата на Михайлов, Фулър е изкрещял „Ще умреш!“, нанасяйки му рани по ръцете и шията. Присъдата на Фулър ще бъде поизнесена на 5 септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!