Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия може да преоцени позицията си да не използва първа ядрено оръжие

Тръмп и пакистанският премиер Хан са разговаряли за кризата с Кашмир преди среща на Съвета за сигурност на ООН

Индия би могла да преоцени позицията си да не използва първа ядрени оръжия, но в момента следва политиката "Без първа употреба", заяви в петък министърът на отбраната на Ню Делхи Раджнат Сингх.

Говорейки на военния обект Похран, Раджнат Сингх заяви: "Вярно е, че досега Индия стриктно се е придържала към политиката "Без първа употреба" на ядрено оръжие. Какво обаче ще се случи в бъдеще ще зависи от обстоятелствата" и по-точно от евентуална по-нататъшна ескалация на конфликта със съседен Пакистан, който реагира остро, когато на 5-и август Индия  въведе пряко федерално правителство в спорния щат Джаму и Кашмир.

В следствия на конфликта и двете страни започнаха да струпват войски на границата, като те вече са воювали три пъти заради спорния регион Кашмир.

И Индия, и Пакистан притежават ядрени оръжия, които са тествали в миналото. Двете спорещи държави също така не са сред подписали през 1968-а година "Договора за неразпространение на ядрени оръжия".

Междувременно стана ясно, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп и премиерът на Пакистан Имран Хан са разговаряли в петък за ситуацията в Кашмир преди консултациите на Съвета за сигурност на ООН при закрити врати относно кризата на границата между Индия и Пакистан, посочи външният министър на Исламабад Шах Мехмуд Куреши.

Куреши каза: "Премиерът информира американския президент за ситуацията и опасността, които може да възникне в Кашмир". Той добави, че двамата лидери са разговаряли в продължение на 12 минути.

В изявление на Белия дом пък се посочва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е казала на премиера на Пакистан Имран Хан, че е важно Индия и Пакистан да намалят напрежението в Кашмир и Джаму чрез "двустранен диалог".

Китайският посланик в Организацията на обединените нации пък заяви, че членовете на Съвета за сигурност като цяло смятат, че Индия и Пакистан трябва едновременно да се въздържат от едностранни действия срещу Кашмир. Той посочи пред репортери, че ситуацията в Кашмир е "вече много напрегната и много опасна".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени