Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е провел разговор с изпълнителни директори на водещи банки след срива на Уолстрийт в сряда

В сряда вечерта президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е провел конферентен разговор с изпълнителните директори на редица големи американски банки, след като индексът на сините чипове DJIA се срина с 800 пункта, съобщи в петък бизнес телевизията CNBC, позовавайки се на свои неназовани източници.

Срещата е отнела около 20 минути и е била факт след регулярна среща с банкерите с министъра на финансите Стивън Мнучин.

Сред топ представителите на банките са били шефовете на Bank of America - Браян Мойнихан, Майкъл Корбат на Citigroup и Джейми Даймън от JPMorgan Chase, предаде CNBC.

Президентът и ръководителите на банката са засегнали въпроси за търговската война с Китай, за политиката на Федералния резерв и глобалното икономически забавяне, както и тези, свързани с кризата в Хонконг и с Брекзит (предстоящото излизане на Великобритания от ЕС).

Относно търговската война, изпълнителните директори на банките са казали на президента, че тя разстройва бизнес общността и оказва негативно влияние върху доверието на бизнеса и капиталовите разходи. Президентът донякъде е уважил техните аргументи, но е подчертал, че той желае да продължи тарифната си политика.

На глобалния фронт банкерите и президентът са обсъдили Хонконг, Пакистан, Мексико, Индия и Брекзит, както и други сили извън САЩ, които оказват влияние върху американската икономика.

Относно политиката на Федералния резерв, топ банкерите са споделили пред президента, че намалението на лихвите с 0,25% няма да засегне до голяма степен капиталовите потоци. Президентът Тръмп е повторил, че смята, че Фед не е трябвало да повиши лихвените ставки през миналия декември.

Срещата е била факт, след като в сряда доходността на 10-годишите книжа на САЩ спадна под тази на краткосрочните 2-годишни книжа за пръв път от юни 2007-а година насам, което според много икономисти този феномен, известен като "обърната крива на доходност" се счита като добър индикатор за предстояща икономическа рецесия. В резултат на този феномен и трите основни американски фондови индекса се понижиха с около и над 3%, като индексът DJIA записа най-слабата си сесия на търговия, падайки с 800 пункта.

В четвъртък Доналд Тръмп използва туитър, за да обвини "медиите за фалшиви новини", че се опитват да сринат икономиката на САЩ, като информират за опасността от надвиснала рецесия. Според него "фалшивите новинарски медии" са се опитали да причинят срив на пазарите на акции, за да направят по-трудно неговото спечелване на следващите президентски избори през есента на 2020-а година.

Тръмп отново нападна и Федералния резерв за това, че не намалява по-агресивно лихвените си проценти, като това стана в момент, когато страховете от глобална икономическа рецесия предизвикаха сериозен трус на световните финансови пазари и по-специално на Уолстрийт.

В сряда министърът на търговията на Уилбър Рос омаловажи съобщенията в медиите, които заявиха, че "обърната крива на доходност" е знак за предстояща рецесия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени