Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

Свинското поскъпна с лев за месец, пише във водещото си заглавие в. "Труд". Цената на месото се е повишила с почти 1 лев, показва справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През юли килограмът се е продавал средно по 7, 71 лв. на едро, а в средата на август - вече за 8,58 лв.

В магазините вратната пържола вече минава 9 лв. за килограм. От Асоциацията на индустриалните свиневъди вече предупредиха, че цената ще върви нагоре заради проблема с африканската чума, припомня изданието.

По левче на килограм се очаква да се изкупува на едро червеното грозде тази година. Цената на бялото пък ще е около лев и 20 стотинки, съобщава "Телеграф".

Производителите се радват на много добра реколта, а на места гроздоберът вече започна - 20 дни по-рано от обичайното.

Нова гореща вълна ще ни връхлети от утре, пише още "Телеграф". Температурите с всеки изминал ден ще се увеличават с около 1-2 градуса. От сряда до неделя максималните ще бъдат над 30 градуса. Заради жегите обаче има голям риск от пожари, предупреждава климатологът проф. Георги Рачев.

Разходите за ремонта на обгорелия мост на автомагистрала "Струма" близо до Дупница може да достигнат 3 млн. лева, показва справка на в. "Монитор". Според експерти температурата на пожара е била много висока и са нанесени тежки поражения на 3 греди и 13 колони на съоръжението. Изданието съобщава, че купища стари гуми застрашават и Аспаруховия мост във Варна.

Камионите ще плащат между 18 и 25 ст. на километър изминало разстояние. Това са заложените тарифи по време на тестването на тол системата, съобщава в. "Труд". Най ниската цена от 18 стотинки е за камионите с най-високия екостандарт Евро 6, а най-високата - 25 стотинки, е за камиони над 12 тона с четири и повече оси и екостандарт Евро 1 или Евро 2. Първоначално тол системата ще обхване 6 хил. км от пътищата в страната.

"24 часа" пише, че за първи път в последните 6 години кандидатите да започнат работа като войници са повече от обявените свободни места. Реално обаче половината от подалите документи са негодни, показват справки от щаба на отбраната. 23% от кандидатите отпадат по медицински критерии. Основната заплата на професионален редник е 840 лв., но реално всеки войник вече получава над 1000 лв.

В момента текат конкурсите за още 146 свободни места във военновъздушните сили, гвардейската част и Националния военен университет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени