Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата

Снимка: БГНЕС

"Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята и да не допуснем да бъдат забравени справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден". Това каза на възпоменателната церемония в историческата местност Петрова нива президентът Румен Радев.

„Съдбата на тракийците остава неразбрана“, заяви още президентът, цитирайки думи на Михаил Герджиков.

Химнът на Странджа за поредна година огласи историческата местност Петрова нива, където преди 116 години се е взело решение за избухването на Илинденско –Преображенското въстание.

„Нека е ясно, че ние не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата“, подчерта в словото си също така Румен Радев:
„И ако през годините никой не изпълни дълга си към тракийци, то днес, от това свято място, нека заявим високо и категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом с наследниците на изстрадалите“.

Възпоменателната церемония и тържествената заря-проверка бяха кулминацията на честванията, в които се включиха над 50 тракийски дружества.

„За нас Петрова нива е свято място“, казаха тракийци пред кореспондента ни Даниела Костадинова, чийто репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!