Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нанси Пелоси: Отношенията на САЩ с Израел могат да надживеят и Тръмп, и Нетаняху

Нанси Пелоси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати „имат дълбоки и дълготрайни отношения с Израел, които могат да надживеят и Доналд Тръмп, и Бенямин Нетаняху.Това заяви председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси по повод решението на израелските власти да не допуснат две представителки от Камарата в окупираните палестински територии.

Илхан Омар от Минесота и Рашида Талиб от Мичиган са яростни критици на Тръмп и освен това поддържат международното движение за бойкот на Израел заради отношението му към палестинците. По тази причина тази седмица им беше отказан достъп на Западния бряг на река Йордан. Впоследствие израелските власти разрешиха на Талиб да посети баба си, която живее в тази част на Палестина, но тя отказа.

Пред Асошейтед прес Пелоси, която също като Омар и Талиб е от Демократическата партия, обвини Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху, че в случая са проявили „слабост“, но подчерта, че това няма да попречи на американско-израелските отношения.

Демократите контролират долната камара на Конгреса. Именно Конгресът одобрява финансовата помощ за Израел, която през последното десетилетие надхвърля 3 милиарда долара годишно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!