Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естонската опозиция иска вот на недоверие на премиера Юри Ратас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Естонската опозиция иска да се гласува вот на недоверие на премиера Юри Ратас. Информацията е на ДПА, като агенцията се позовава на естонското радио. Решението за вота на недоверие е било взето вчера на заседание на ръководството на опозиционната Партия на реформите. Като причина, те посочват провалилият се опит на управляващата консервативна народна партия да уволни ръководителя на полицията и граничния контрол.

Според лидерът на Партията на реформите Кая Калас, „министрите превишават правата си, не спазват закона и по същество плюят на правовата държава. А премиерът гледа всичко това и казва, че всичко е наред“, добави Калас, според която Естония няма работещо правителство и отговорността за това е на Юри Ратас.

От ДПА припомнят, че в правителствените кръгове в Естония избухна скандал заради опита на управляващата партия да отстрани ръководителят на полицията  поради „загуба на доверие“ - без знанието на правителството или необходимото одобрение.

Антиевропейската и антиимигрантската консервативна народна партия влезе в правителството след успешното представяне на десницата на парламентарните избори тази година, допълват от агенцията. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени