Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таралежите се раждат без бодли

Кадър от филма "Таралежите се раждат без бодли"

Представяме ви "Таралежите се раждат без бодли". Филмът излязла на екран през 1971-ва година. Сценарият е на Братя Мормареви. Режисьор е Димитър Петров, който наричат бащата на детското кино. Музиката във филма е композирана от Петър  Ступел. В ролите зрителите могат да видят Ивайло Джамбазов, Нейко Нейков, Петър Пейчев, Андрей Слабаков, Димитър Цонев.

Филмът обединява три новели. Първата наречена "Тревожно явление", втората "Хулигани" и третата - "Подаръкът". 

В класа идва нов ученик, Любчо. Живял е в Брюксел и му предстои да се адаптира. Не знае как се играе на бесеница, на подводници и на морски шах, но може да си мърда ушите.

Децата от класа са много впечатлени от новия ученик. Момчетата и момичета се упражняват, искат да се научат да си мърдат ушите като новия ученик:

В крайна сметка всички се научават да си мърдат ушите, но получават наказание в училище.

В безсилието си учителката по музика гони от час едно по едно децата от класа.

Децата намират начини да припечелят някоя стотинка, за сладолед. Връщат празни стъклени бутилки в кварталното магазинче, при бай Танас.

Писнало му да приема бутилки бай Танас влиза в конфликт с децата. Хваща едното от тях, което е влязло през прозорчето в мазето на магазина, за да си вземе котето. Бай Танас го принуждава да му покаже къде живее, за да се оплаче на родителите му. Малкият хитрец го води от кооперация на кооперация, от етаж на етаж, но не и в неговия дом.

Любопитството на малчуганите ги води до откриване на една футболна топка, която децата си мислят, че е скрития от родителите подарък за рождения ден на Кънчо. Изнасят топката на двора. С един ритник уцелват каросерията на камиона на улицата, който доставя зарзават. Децата хукват след топката и обикалят почти целия град.

След целодневно приключение с футбола, както го наричат, децата разбират че топката е била подарък за друг. Кънчо получава комплект за рисуване.

Филмът Таралежите се раждат без бодли е носител на три награди. Във Варна през 1971-ва година.

Същата година в Москва печели СРЕБЪРЕН МЕДАЛ В КОНКУРСА ЗА ДЕТСКИ ФИЛМИ, както и НАГРАДАТА НА ДЕТСКОТО ЖУРИ „Клоунски кариран каскет.

През 1974-та година е удостоен с наградата „Фемина“ на фестивал в Брюксел.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна