Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 300 бивши домашни кучета, проявили агресия или използвани за боеве, са прибрани в приютите към "Екоравновесие"

4
Кучета от приюта в Горни Богров
Снимка: ОП "Екоравновесие" - личен архив

В трите приюта към столичното общинското предприятие "Екоравновесие" има най-малко 300 домашни кучета, коита са били използвани за боеве или са били агресивни, каза в интервю за "Хоризонт" директорът на предприятието Веселин Асенов. С тях се работи по специална програма, за да може кучетата на недобросъвестни стопани да се социализират и да бъдат осиновени. 

Д-р Асенов смята, че е необходимо да заработи национална стратегия за работа с бездомни и изоставени животни. По думите му на повечето места в страната се работи кампанийно по проблема с безстопанствени животни. Той уточни, че единствено в София и в някои от по-големите градове се работи ежедневно.
"За съжаление съществува т.нар. "кучешки туризъм", когато от едни общини се транспортират кучета в други, най-вече в София. Очакваме с нетърпение издаването на наредбата от министъра на земеделието и прилагането в национален мащаб на тази програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни. Очакваме и промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с които се надяваме да се спре проявата на агресивно поведение от страна на домашни любимци, отглеждани от недобросъвестни собственици".

От началото на годината осиновените кучета от приютите на „Екоравновесие“ са 506, кастрираните кучета са 1576.

„Има положителна тенденция и ръст на осиновяванията на кучета от общинските приюти на „Екоравновесие“. От началото на годината 506 кучета са намерили нов дом, докато за цялата 2018 г. те са 600. От 2016 г. до настоящия момент осиновените кучета от приютите на предприятието са 2700. Важно е също така да отбележим, че хората са станали по-отговорни и се обръщат към нас, за да кастрират кучетата си. По кампанията за безплатна кастрация и регистрация на домашни дворни кучета от началото на годината до сега са кастрирани 300 кучета“, отбеляза директорът на ОП "Екоравновесие" Веселин Асенов.

От началото на 2019 г. постъпилите за лечение кучета във ветеринарната клиника на „Екоравновесие“ са над 200.

„Гражданите все по-често се обръщат към „Екоравновесие“ и за помощ на нуждаещи се от лечение бездомни кучета, изпаднали в беда. Животинките се транспортират до ветеринарната ни клиника във „Връбница“, където лекарите ги преглеждат и след установяване на диагнозата назначават съответното лечение. Радващо е, че в много от случаите, след като кучетата са излекувани, хората, потърсили ни за помощ, ги осиновяват и те намират дом“, обясни д-р Габриела Панкова – зам.-директор на „Екоравновесие“.

От средата на септември „Екоравновесие“ ще продължи инициативите си по кампанията „Осиновявай, не купувай”, която вече трета година стартира през пролетта и с помощта на доброволци се провежда извън приюта на различни обществени места, паркове и търговски центрове. Освен за популяризиране на осиновяванията в кампанията се обръща внимание и на културата на отглеждане и отговорността на собствениците на домашни любимци.

Интервю с екипа на "Екоравновесие" чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия