Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се включиха в демонстрация в Хонгконг

Снимка: БГНЕС

Хиляди протестиращи се включиха в поредната демонстрация в Хонгконг. Те се събраха пред сградата на правителството и я осветиха с лазерни показалки. По-рано, десетки хиляди демостранти окупираха основен път в централната част и спонтанно проведоха шествие, тъй като голям обществен парк не можа да побере всички участници.

Полицията беше дала разрешение за митинга, но не и за последвалия поход. Въпреки това демонстрантите изпълниха улиците, настоявайки за избирателни реформи и независимо разследване за предпологаема полицейска жестокост.

Те също така са твърдо решени да покажат на правителството, че няма да се откажат от исканията си, едно от които също така е официално оттегляне на законопроект, позволяващ екстрадиция на хора в континентален Китай. Бони Леунг - организатор на протеста, коментира:

"Хората от Хонгконг няма да се откажат, докато петте ни искания не бъдат чути и правителството не отговори на тях. Ако тактиката на Пекин и Хонгконг е да чакат докато кампанията се уталожи, то те грешат страшно много“.

Недоволството продължава вече 11 седмица. Организаторите се надяват за мирен протест, след като предишните бяха съпроводени с насилие между крайни протестиращи и полицията:

"Хората на Хонгконг винаги са били безконфликтни. Невежеството и арогантността на правителството накара много млади да почувстват, че нямат други начини за протест освен по-радикални действия. Виждаме обаче, че винаги те са пребивани и стават жертва на прекомерно насилие от страна на полицията“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени