Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания предложи да приеме мигрантите от кораба "Оупън армс"

| обновено на 19.08.19 в 02:49
Снимка: БГНЕС

Испанската хуманитарна група "Оупън армс" отхвърли предложението на Мадрид корабът им да акостира в южното испанско пристанище Алхесирас, заради извънредната ситуация с мигрантите на борда, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на организацията посочи, че сред мигрантите цари тревожност, има изблици на насилие, а упражняването на контрол е изключително трудно. Дни наред "Оупън армс" е на котва на около 300 метра от остров Лампедуза, но италианският вътрешен министър Матео Салвини му отказва достъп. В събота Салвини позволи на 27 непълнолетни от "Оупън армс" да го напуснат. Той добави, че е направил отстъпката под натиска на италианския премиер Джузепе Конте. 

Испанският министър-председател Педро Санчес написа в неделя в Туитър: "Испания винаги е действала при спешни случаи от хуманитарно естество. Наложително е да се намери трайно и насърчаващо европейско решение, което да обвързва предизвикателството на миграцията с ценностите на ЕС за напредък и хуманизъм".

Франция, Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург казаха тази седмица, че ще помогнат за настаняване на мигрантите. В изявлението на испанското правителство се казва, че това ще стане, след като корабът акостира в Алхесирас. В съобщението се подчертава, че решението е било взето заради "извънредната ситуация" на борда на "Оупън армс" и се критикува непонятната според Мадрид реакция на италианските власти, особено на Салвини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени