Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска, корейска и китайска компания с интерес към АЕЦ "Белене"

| обновено на 19.08.19 в 18:31
Снимка: БГНЕС

Руската държавна корпорация „Росатом“, Корейската хидроядрена компания и китайската Си Ен Ен Си са подали заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“. Днес е крайният срок за това.

По информация на наш репортер освен тях интерес за заявили и американската „Дженерал илектрик“ и френската „Фраматом“, които могат да доставят част от техническото оборудване. Да закупи акции от централата е поискала пък българска фирма.

Официално компаниите, проявили интерес към АЕЦ „Белене“, ще бъдат обявени утре.

Министерството на енергетиката вече е уведомило Европейската комисия за началото на процедурата, съобщи изпълнителният секретар на Българския ядрен форум БУЛАТОМ Станислав Георгиев:

„От технологична гледна точка проектът е 1:1 към този, който беше прекратен през 2012 г. Комисията не би трябвало да има някакви забележки. Ще трябва да се уточнява пред комисията, каква ще бъде финансовата схема за изпълнение на проекта и комисията би трябвало да  даде зелена светлина или не“.

Изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ се очаква да отнеме около 1 година.

Станислав Георгиев коментира още, че промени в условията на процедурата няма да има и държавата няма да дава гаранции за изкупуване на тока:

"Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разговори, ще се поискат оферти и вече в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година", каза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!