Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 души са арестувани в Турция за връзки с ПКК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

418  души бяха арестувани в операция в цяла Турция по подозрения за връзки с Кюрдската работническа партия ПКК. Също така кметовете и на 3 областни града в населените с множество кюрди югоизточни провинции бяха отстранени от длъжност.

Отстранени са кметовете на Диарбекир, считан за главен кюрдски център, Ван и Мардин. Сред тях е и един от ветераните на кюрдското национално движение – политикът Ахмед Тюрк (кмет на Мардин). Другите двама са Селчук Мъзраклъ (кмет на Диарбекир) и г-жа Бедиа Йозгьокче Ертан (кмет на Ван). Срещу тримата кметове са повдигнати различни обвинения, включително за членство и заемане на ръководни длъжности във въоръжена терористична организация, разпространяване на терористична пропаганда и други.

Областните управители, назначени от правителството, ще поемат функциите на отстранените градоначалници, които бяха избрани като кандидати на прокюрдската Демократична партия на народите на местните избори на 31 март т.г.

През 2016 г. турските власти отстраниха от длъжност стотици кметове и общински съветници от Демократичната партия на народите по обвинения във връзки с кюрдски сепаратисти.

Други 418 души бяха задържани при масови арести тази сутрин в 29 различни области на Турция. Операциите продължават, допълниха от турското вътрешно министерство. Оттам съобщиха още, че броят на бойците на ПКК на турска територия е спаднал от 1800-2000 на около 600, което е най-ниският брой за последните 30 години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна