Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемхилядникът Хан Тенгри през погледа на Пламена Петрова и Григор Вътев

Пламена Вътева и Григор Вътев
Снимка: Григор Вътев - Личен архив

В началото на миналата седмица четирима български алпинисти се завърнаха от планината Тян Шан в Централна Азия, където изкачиха седемхилядника Хан Тенгри. 

На 7 август Пламена Петрова, Григор, Жеко и Стефан Вътеви стъпиха на върха, висок 7010 метра. Той е част от проекта им “Големи върхове”.

Пламена и Григор се сгодиха миналото лято на Мальовица, а обявиха по-късно новината от връх Матерхорн - емблемата на Алпите. 

Григор е на 38 години. Два пъти държавен шампион и четири пъти републикански вицешампион по алпинизъм. Участва в редица експедиции, три от които в Патагония. През 2012 г. изкачва най-високия връх там - Фиц Рой, един от символите на катеренето по големи стени. Работи като мениджър в рекламна агенция. 

33-годишната Пламена Петрова е дългогодишен състезател по каяк, сега е преподавател и треньор, както и ски инструктор, запален планинар и алпинист. 

"Трудно беше. Нямахме познания за такава надморска височина - от гледна точка на реакция на организма най-вече", разказа след експедицията Григор. "На тази височина за мен специално, за моя организъм, беше шок, тежко", допълни той в предаването "Рано в неделя". 

За Пламена шокът бил в това, че "хеликоптерът те качва направо на 4 хиляди метра". "Пристигаш, спиш на 2 хиляди и на следващия ден тръгваш нагоре, имаш два дни базов лагер, в които не е добре само да стоиш, трябва да се движиш", описа част от преживяното тя. 

"Времето ни беше строго фиксирано. Нямахме шанс за втори опит. Трябваше много точно да изберем времето за атаката. То пък взе, че се получи", допълни Григор.

Изкачването на върха е като сън, разказа още Пламена Петрова.

"Тръгва се в 1 часа през нощта. В 12 ставаш, в един тръгваш, аз нямам почти никакъв спомен до зазоряване. Движиш в една тъмнина. Челникът... Само внимаваш как се включваш. Вече като се зазори, можеш да погледнеш цялата картина - къде си, колко си високо, къде се намираш, още колко ти остава...", спомня си Пламена.

Цялото интервю с Пламена и Григор Вътеви чуйте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!