Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Чакъров: Има ренесанс на традиционните занаяти

Снимка: БГНЕС

Традиционният панаир на занаятите в село Орешак се провежда по традиция в дните около храмовия празник на Троянския манастир.

Събитието е с над 150-годишна история. Местните предания гласят, че началото му се корени във втората половина на 18 век.

Зона на занаятите тази година бе разположена между Националното изложение и Троянския манастир.

„Идеята е да реконструираме този исторически факт, за да могат всички гости на това културно събитие да се докоснат до магията на традиционните и характерни за Троянския край занаяти“, обясни пред „Хоризонт“ Иван Чакъров, директор на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата.

Снимка: БГНЕС

Освен ателиетата на майсторите са били специално организирани арт ателиета по грънчарство, дърворезба и пирография, където гостите могат и сами да изработят нещо.

„Да се докоснат непосредствено до духа на местните традиции и да отнесат не само предмета, който са изработили, а и спомена от това вълнуващо преживяване.“

Любопитно е, че и в трите арт ателиета за любители майсторите-наставници са жени.

Тази година броят на участниците в различните зони на панаира е надхвърлил 200, съобщи Чакъров.

„Имаме зони, в която гостите на събитието могат да опитат традиционна кухня, зона, където могат да закупят практични стоки за бита и за най-малките ни гости имаме зона с атракциони, където могат те да се занимават.“

Тази година на Панаира на занаятите в Орешак гостувал и майстор на музикални инструменти от Куба. Участници от Индия пък демонстрирали рисуване с къна.

Снимка: fairoreshakbg.com

Иван Чакъров смята, че се наблюдава ренесанс на традиционните занаяти.

„Троянският край и Троян специално е може би столицата на занаятите. Всички занаяти, които се практикуват тук – керамика, дърворезба, дървостругарство ние ги обединяваме под мотото „Живите занаяти“, тъй като те продължават да съществуват не само чрез старите майстори, но имат и млади майстори, които продължават тази традиция. Най-важното е, че освен носители на традицията, майсторите се явяват и едни съвременни будители.“

Чакъров даде пример с младата керамичка Ралица Йовкова, която е четвърто поколение керамик, но за разлика от предците си тя разширява и надгражда традицията.

„И представя един съвсем нов, различен, модерен прочит на това, което са правили нейният баща, дядо и прадядо.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна