Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп не смята, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп каза, че не смята, че икономиката на страната е изправена пред рецесия. Тръмп се аргументира с покупателната способност на американците и добрите показатели на гиганта „Уолмарт“.

 Тръмп изрази своя оптимизъм за икономиката пред репортери в Ню Джърси малко преди да се отправи към Вашингтон.

 „Не смятам, че сме в рецесия. Справяме се страхотно добре. Потребителите ни са богати, направих страхотно намаляване на данъците и сега те имат много пари“, каза той.

В тази посока бе изказването и на икономическия съветник на Белия Дом Лари Къдлоу. Пред Фокс Нюс Къдлоу настоя, че американската икономика е в „много добра форма“ и допълни, че има покачване на заплатите, потреблението и спестявания от страна на потребителите.

Някои икономисти не са чак толкова уверени. Миналата седмица стоковата борса отбеляза най-големия си спад за годината. Инвеститорите посочиха наличието  на „обръщане на кривата на доходността“ при държавните облигации - ситуация, която по принцип се смята за предвестник за рецесия.

Междувременно от ново проучване на Националната асоциация по бизнес икономика стана ясно, че 34% от допитаните икономисти очакват рецесия през 2021 г.  Агенция Асошиейтед прес припомня, че през февруари смятащите, че може да се стигне до рецесия са били 25 процента.

Притесненията експерти обясняват с някои от рискованите политики на Белия Дом като налагането на мита.

Наличието на силна икономика се смята за ключов фактор за преизбирането на Тръмп през следващата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна