Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство отхвърля съкращаване на ваканцията на парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство категорично отхвърля възможността ваканцията на парламента да бъде съкратена. За това настояват над 100 депутати след изтеклия вчера в „Сънди таймс“ доклад на кабинета „Борис Джонсън“, според който при Брекзит без споразумение на 31 октомври ще последва скок на цените и остър недостиг на лекарства и на свежи хранителни продукти.

От „Даунинг стрийт“ 10 заявиха, че премиерът няма намерение да променя датата на първото заседание на Камарата на общините за есенната сесия - а то е насрочено за 3 септември.

Лидерът на опозиционната Лейбъристката партия Джереми Корбин за пореден път предложи услугите си да оглави временно правителство, ако парламентът гласува недоверие на Борис Джонсън.

„Всички конституционни прецеденти сочат, че когато правителството падне, властта поема лидерът на опозицията. Ние ще поискаме вот на недоверие към правителството, ще направим всичко възможно да спрем Брекзит без споразумение“, каза Корбин.

Той обеща при предсрочни избори да има и втори референдум за Брекзит.

Междувременно премиерът Джонсън изрази увереност, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, с които планира да се срещне тази седмица, ще склонят споразумението за Брекзит да бъде предоговорено.

„Страхувам се, че това до голяма степен зависи от нашите приятели и се надявам, че те ще направят компромис, че са видели как парламентът на Обединеното кралство отхвърли три пъти споразумението за напускане и предпазния механизъм. Така просто не става, не е демократично. Надявам се, че ще са сговорчиви. Но междувременно ние се готвим да напуснем на 31 октомври.

От Еврокомисията заявиха, че в случай на Брекзит без споразумение, британците ще страдат най-много.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна