Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентагонът тества ракета със среден обсег с наземно базиране

Крилатата ракетата е изстреляна от полигон на остров Сан Николас, Калифорния, като точно поразила целта след полет от над 500 км.
Снимка: Военно министерство на САЩ

Американското министерство на отбраната съобщи днес, че е извършило тест на наземно базирана крилата ракета със среден обсег, след като в началото на август Вашингтон излезе от договора с Москва за разработка на такива ракети, предаде АФП.

„Тестовата ракета напусна мобилна установка с наземно базиране и точно порази целта след полет от над 500 километра“, се посочва в изявлението на Пентагона. В него се уточнява, че ракетата е изстреляна от полигон на остров Сан Никълъс, Калифорния.

„Събраните данни и наученото от този тест ще послужат на министерството на отбраната за разработки на бъдещи способности с междинен обхват“, се добавя в съобщението.

САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 2 август, след като обвиниха Русия, че не го спазва.

Договорът, подписан през 1987 г. от президентите Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, забраняваше на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени