Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатор Чък Шумър заплаши, че може и да не одобри търговско споразумение на САЩ с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенаторът Чък Шумър стана поредният високопоставен представител на Демократическата партия, който заплашва, че няма да одобри търговско споразумение на Съединените щати с Великобритания, в случай че Брекзит подкопае мира в Северна Ирландия.

Миналата седмица същата закана беше отправена от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Шумър, който е лидер на демократите в Сената, я потвърди днес в писмо до държавния секретар Майк Помпео.

Шумър визира Споразумението от Разпети петък от 1998 година, с което се премахва физическият контрол по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

През ноември миналата година Евросъюзът и тогавашният британски премиер Тереза Мей договориха предпазен механизъм за запазване на свободния режим по границата, но сегашният премиер Борис Джонсън се обяви твърдо срещу механизма, а днес даде да се разбере, че свободното придвижване на европейските граждани на британска територия спира от 31 октомври, ако Великобритания излезе от Евросъюза без сделка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна