Eмисия новини
от 07.00 часа

Сенатор Чък Шумър заплаши, че може и да не одобри търговско споразумение на САЩ с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенаторът Чък Шумър стана поредният високопоставен представител на Демократическата партия, който заплашва, че няма да одобри търговско споразумение на Съединените щати с Великобритания, в случай че Брекзит подкопае мира в Северна Ирландия.

Миналата седмица същата закана беше отправена от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Шумър, който е лидер на демократите в Сената, я потвърди днес в писмо до държавния секретар Майк Помпео.

Шумър визира Споразумението от Разпети петък от 1998 година, с което се премахва физическият контрол по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

През ноември миналата година Евросъюзът и тогавашният британски премиер Тереза Мей договориха предпазен механизъм за запазване на свободния режим по границата, но сегашният премиер Борис Джонсън се обяви твърдо срещу механизма, а днес даде да се разбере, че свободното придвижване на европейските граждани на британска територия спира от 31 октомври, ако Великобритания излезе от Евросъюза без сделка.

Още от

Българин загина под връх Олимп

публикувано на 22.09.19 в 01:13