Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 млн. евро за справяне с мигрантската криза обеща ЕС на Босна

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз обеща 10 милиона евро в помощ на властите на Босна и Херцеговина за справяне с мигрантската криза.

Западнобалканската страна се превърна в транзитен пункт за нередовните мигранти от Близкия изток и Африка, след като България и Унгария затегнаха контрола по своите участъци от външните граници на Евросъюза.

През 2018-а и от началото на тази година през Босна преминаха най-малко 36 000 души. Голяма част от тях продължиха пътя си към Централна Европа през Хърватия, но повече от 7000 остават на босненска територия, често в мизерни условия поради липсата на финансови средства на местните власти.

Вчера делегацията на Евросъюза в Сараево съобщи, че 10-те милиона евро са предназначени за изхранването, настаняването и хигиената на мигрантите в граничните градове Бихач и Велика Кладуша. Част от парите са за нови приемателни центрове, но Република Сръбска категорично отказа да строи такива центрове на своя територия.

Евросъюзът пък отказа да финансира лагера във Вучяк край Бихач въпреки тежките условия на 800-те имигранти там с аргумента, че лагерът е твърде близо до минните полета, останали от войната през 90-те години на миналия век.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна