Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Екатерина Захариева подписа визово споразумение с колегата си от Йордания

3
Борбата с тероризма и радикализацията бяха във фокуса на срещите на йорданския външен министър Айман Сафади в България
Снимка: Пресцентър МВнР

Борбата с тероризма и радикализацията бяха във фокуса на срещите на йорданския външен министър Айман Сафади в България. Според българската му колега Екатерина Захариева след териториалната победа над групировката "Ислямска държава" сега трябва да се постигне и идеологическа такава:

"Заедно да се борим за постигането на трайния мир, а най-вече борбата с радикализацията и с така да се каже опита да използваме религия за политически цели".

„Можем да се борим заедно за постигане на траен мир в Близкия изток“, заяви още министър Захариева. Тя подчерта, че България подкрепя инициативата на крал Абдулла II „Процесът от Акаба“, чиято основна цел е международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията. България и Йордания могат да обменят ефективно опит в тази сфера, който да подпомогне бъдещи съвместни действия, изтъкна българският вицепремиер.

"Може да използваме председателството на България за Берлинския процес, да направим по-тясно сътрудничеството между Берлинския процес и ПСЮИЕ и процеса Акаба, така че да споделяме опит, но и заедно да набелязваме конкретни действия за справянето с този глобален феномен".

Айман Сафади постави акцент на конфликта в Близкия изток: 

"Ние смятаме, че решение на конфликта в две държави е единственият изход, който ще позволи създаване на палестинска държава в рамките на граници от 1967 година със столица Източен Йерусалим. Всички ние трябва  да ускорим усилията да намерим мир, който ще е приемлив за всички хора в региона".

Министър Сафади, който е първият външен министър на Йордания, посетил страната ни, определи България като добър партньор в тази битка и благодари за подкрепата, която тя оказва в този процес.

В рамките на срещата двамата министри подписаха споразумение, с което отпадат визите за посещения с дипломатически и служебни паспортни на гражданите на двете страни. То ще улесни контактите между външните министерства и държавните администрации и ще съдейства за активизиране на двустранните ни отношения.

Двамата събеседници обсъдиха и бъдещото развитие на търговските и икономически отношения между двете страни. Министър Захариева изтъкна, че предстои първо заседание на Смесената комисия за икономическо сътрудничество в началото на следващата година, придружено от бизнес форум. Тя открои туризма, високите технологии, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост като приоритетни сфери за развитие. Министър Сафади заяви, че и от страна на Йордания има желание за засилване на връзките в областта на икономиката, като подчерта потенциала на сфери като туризма и високите технологии, които ще спомогнат за допълнително сближаване в бъдеще.

Миналата година Захариева беше на посещение в Аман. За първите 4 месеца на тази година стокообменът между България и Йордания е на стойност почти 10 милиона долара, като ръстът в сравнение с 2018-а е от над 20%. Само преди два дни йорданският външен министър имаше среща в Аман с посланиците на страните-членки на Европейския съюз, като основният фокус беше близкоизточният конфликт.

Йорданското външно министерство привика в неделя израелския посланик в Аман в знак на протест срещу израелската политика в Ерусалим. На срещата с европейските посланици Айман Сафади призова за засилване на опитите на международната общност да се намери решение на конфликта в Близкия Изток с две държави. Йордания освен това играе решаваща роля и в мигрантската криза от Сирия. В страната се намират милион и 300 хиляди сирийски бежанци.

Гостуващият у нас министър на външните работи на Йордания Айман ас Сафади ще се срещне по-късно през деня и с президента Румен Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна