Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел зове за смирение пред природата на среща за климата в Исландия

| обновено на 20.08.19 в 18:41
Германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир преди срещата на Северния съвет в Рейкявик.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Цената на бездействието е много по-висока от цената за актива борба с климатичните промени.“ Така германският канцлер Ангела Меркел обобщи разговорите си с министър-председателите на северноевропейските държави в Рейкявик.

Промените в климата бяха във фокуса на годишната конференция на Северния съвет. В организацията членуват домакинът Исландия, както и Дания, Швеция, Финландия и Норвегия.

Не е достатъчно само да говорим за климатичните промени. Трябва да покажем на нашите сънародници, и особено на нашите деца, че поемаме отговорност за бъдещето, подчерта министър-председателката на Дания Мете Фредериксен.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет на управляващата в Исландия коалиция между Левите и Зелените.

Премиерът Катрин Якобсдотир каза, че „всичко, което учените са предсказали, се случва“.

„Затова мисля, че е толкова важно да направим всичко по силите ни, за да предотвратим климатичната криза, която вече пъпли по света с горещини, бури, наводнения и изчезващи ледници“, добави тя.

Примерът на Исландия показва, че „човечеството трябва да се отнася към природата с грижа и да показва известно смирение“, каза Меркел.

Канцлерът на Германия бе тази година официален гост на форума на Северния съвет. И очерта още разисквани теми: отношенията на северните държави с ЕС - Исландия и Норвегия не членуват в общността, а само в икономическия съюз, както и трансатлантическото партньорство на фона на охладнелите отношения между Европа и Америка.

„Точно тук се събират американската и евразийската плоча. И макар те с времето да са се отдалечили една от друга, ние оставаме тясно свързани“, заяви Меркел в Рейкявик.

През последните седмици тя провежда интензивни срещи с лидерите на по-малките страни в ЕС. Според наблюдатели причината е, че германо-френският мотор не работи. И за бъдещите решения в Евросъюза ще трябва да се търси по-широк компромис, както и подкрепа от регионални обединения, каквито са Вишеградската четворка и Северният съвет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна