Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: "Право и справедливост" патологизират правосъдието с цел задържане на властта

Протест срещу правителството в Полша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Няма предпоставки да се твърди, че в отношенията между ЕК, европейските институции и ЕС, като цяло, и Полша нещо сериозно ще се промени. Аз не виждам решение да се вземат радикални мерки срещу Полша". Това каза пред БНР журналистът Боян Станиславски и поясни, че затова има и силен вътрешен фактор: "Право и справедливост" е партия, която се задържа на власт основно благодарение на изтласкването на политическата съдържателност от сферата на публичния дебат и заместване с постоянна емоционална експлоатация на обществото - да има врагове, да се показва, че Полша е една обсадена държава, където постоянно трябва да защитаваме своята нацията, държава идентичност". Според него процедурите на Европейската комисия за размахване на пръст на Полша са много удобен лост за използване, понеже "върховенството на закона, колкото и да е важно, за повечето хора няма значение".

По думите му "Право и справедливост" си позволяват да патологизират правосъдието за сметка на политически цели, като задържането на властта. "Те постоянно трябва да измислят нови схеми. Политиката, отговорността да бъдат изместени и вместо това да се обработват пропагандни схеми".

Според Станиславски съюзът на Полша със САЩ е тласнал Полша в международна изолация: "Това е една изключително безотговорна и изключително скъпа политика, защото Полша, за да затвърди този съюз, е решила да изгражда самостоятелно, за своя сметка изцяло, американска база, за която ще бъдат хвърлени, пресметнато в български лева, около 2 млрд. лева".

Интервюто на Силвия Великова с Боян Станиславски можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна