Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България прие заявката на руската корпорация "Росатом" за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", отбелязват руски издания.

Общо пет компании изразиха желание да участват в конкурса за стратегически инвеститор за проекта, но централата поначало се предвиждаше да бъде строена именно с участието на Русия и по руски проект",  пише специализираният сайт НЕФТЕГАЗ.

Русия дава на България последен шанс да пусне в ход АЕЦ "Белене", отбелязва ЕКОНОМИКА СЕГОДНЯ. Пред изданието енергийният експерт Антон Хлопков припомня "негативния прецедент" с участието на "Атомстройекспорт" в завършването на централата и спряното строителство на газопровода "Южен поток". Ако Москва се реши на ново сътрудничество, тя ще постави на София максимално твърди условия за връщане на парите, в случай че правителството на страната отново "размисли". Иначе Москва просто ще откаже да сътрудничи, коментира експертът.

Атинският ежедневник ЕФИМЕРИДА ТОН СИНДАКТОН коментира мерките, които обяви гръцкото правителство за преодоляване на проблемите с фериботната връзка между остров Самотраки и континентална Гърция. Според вестника тези мерки са приети със закъснение от 15 дни, а прилагането им предизвиква много въпросителни.

Свързаният с опозиционната СИРИЗА вестник "АВГИ" определя действията на кабинета като "кръпки", с които да скрие фиаското в Самотраки. Изданието пише, че са били нужни 15 дни, за да се съберат на среща петима министри и двама заместник-министри, а  резултатът са  общи приказки, обещания за финансиране на инфраструктура и действия за привличане на румънски туристи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!