Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участници от три континента в гребната регата ТИД акостираха в Русе

Снимка: Радио ВИДИН

Участници от три континента се включиха в тазгодишната гребна регата ТИД, която стартира от германския град Инголщад и след преход от 2516 км достига до крайната си точка - румънски град на Черно море. Снощи лодките акостираха на русенския бряг.

100 чужденци и 70 българи гребат по вълните на Дунава като участници в най-дългия в света поход - регатата ТИД. За първи път от 64 години насам обаче лодките не акостират на кея в Русе, а на шест километра нагоре по течението. Причината е, че в момента се извършва реконструкция на крайбрежната зона и любимият на всички Конски плаж вече е напълно ликвидиран. На негово място ще има яхтено пристанище - засега неизвестно кога, а каяците са нежелани. Предимствата на някогашното място са много и това правеше града равностоен партньор по гостоприемство на Виена, Братислава и Белград - дунавски столици с добро отношение към гребците. Сега не е така.

"Не може да има никакво сравнение между новото и старото място. Сега няма и градски транспорт - единственият начин да отидем до Русе е с такси. Следващата година ще знаем какво ни чака и няма да разчитаме на чужда помощ, а всичко ще си подготвим сами". Това коментира Йонко Кожухаров, организатор на българското участие. 

Всъщност тези близо 200 каякари са принудени да спрат в района на хижа "Приста", да пренесат лодките по пясъка на реката, откъдето водата се е оттеглила и да се качат километър нагоре по склона, за да се изкъпят. Разполагат с няколко химически тоалетни, но с вода за пиене - не. За пране и миене не говорим, а идеята на тази регата е тъкмо такава - всичко необходимо да е в лодката.

Макар Русе да обърна гръб на каякарите, които иначе се гордеят със силния си воден клуб, регатата ще продължи по плавателния път и каналите на Дунав, а на 4 септември участниците ще достигнат Сфънту Джеордже - там, където реката целува морето.


Какви са впечатленията на гребците, разказва кореспондентката на БНР Ася Пенчева - чуйте репортажа от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна