Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуезична книга "Imagine. Представи си" за Джон и Йоко

"Посланието на песента "Imagine" на Джон Ленън продължава да е актуално и днес, тъй като ние не сме успели да реализираме този мечтан от него свят. Книгата е насочена към децата, защото на тях оставяме да реализират мечтата, може би с наша помощ". Това каза пред БНР Станислава Миланова - автор на превода на български на двуезичната книга "Imagine. Представи си", която разказва историята на Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно.

"Imagine" се превръща в най-популярната песен в соловата кариера на Ленън и има огромно влияние върху няколко поколения. Излиза през 1971 година. Посланието на песента продължава да бъде актуално и днес, защото все още не можем да реализираме идеала за мир и живот без материални придобивки на Ленън. Книгата е насочена към децата, защото бъдещето на тази мечта е в техни ръце. 

"Може би е добре родители и деца да четат книгата заедно и всеки да учи от другия", посочи казва преводачът на българското издание. Според Станислава Миланова детският поглед към различните все още е непредубеден. "Малките деца все още не са се научили да гледат отвисоко на другия. Децата са чисти и готови за този мирен и обединен свят. Нека ние да не ги учим на това, на което ние сме се научили."

"Великите неща могат да се казват с прости думички. Песента "Imagine" е нещо велико, но казано на много прост и човешки език. Сякаш седи до теб и ти говори, и двамата заедно мечтаете за този свят", допълни тя. 

Автор на илюстрациите e Жан Жулиен - френски графичен дизайнер, който живее в Лондон и в САЩ. 

Част от печалбата от продажбата на книгата ще бъде дарена на „Амнести Интернешънъл“.

Според различни класации, "Imagine" e една от 100-те най-изпълнявани през 20 век песни. Печели награди "Грами", а списание "Ролинг Стоун" я нарежда на трето място в списъка на 500-те най-велики песни на всички времена. От 2005 насам, песента е пускана всяка година в първите минути на новогодишната нощ в Ню Йорк.

Интервюто на Силвия Великова със Станислава Миланова можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна