Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ Благоевград започна проверки в десеткилометровата зона около Кресна

Снимка: БТА

Ветеринарните екипи от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград започнаха проверки и изследвания в десеткилометровата зона около Кресна, където беше регистрирано огнище на африканска чума. До края на деня вчера всички домашни прасета в града бяха умъртвени. 

Шест са основните села от общината, в които ще се взeмат проби и ще се прави дезинфекция на стопанските постройки в къщите на хората. В момента се актуализират списъците с броя на домакинствата и животните, които отглеждат. Д-р Атанас Григоров, началник отдел „Здравеопазване“ към Агенцията по храните в Благоевград:

"Почваме с 10-километровата зона, клинични прегледи във всяка една къща, където има прасе. Ние взимаме определен процент, за да видим състоянието какво е в околните села тука и ще препоръчаме на хората да си заколят прасето. Това е. Желателно е, защото виждат какво се получава. До края на седмицата дано успеем".

В момента се прави организация за наблюдение и отстрел на дивите прасета, за които „Хоризонт“ сигнализира , че навлизат в земеделски имоти в Кресна и са потенциални преносители на африканска чума 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени