Eмисия новини
от 17.00 часа

Как може да предотвратим насилието над деца

Мария Брестничка
Снимка: Емил Николов

Случаят в с. Сотиря за съжаление не е изолиран сам по себе си, коментира пред БНР Мария Брестничка от Национална мрежа за децата, която разпространи тъжната статистика, че само за първите 6 месеца на миналата година у нас са убити 30 деца, от тях 26 под 14-годишна възраст.

В предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“ Брестничка коментира, че наред с това има 241 деца за първите 6 месеца от 2018 г., които са станали жертва на блудство или изнасилване, а 137 други са били жертва на някакъв вид телесна повреда.

„Тези цифри говорят, че имаме наистина много сериозен проблем с насилието над деца, независимо къде се случва – навън на улицата, в училище или вкъщи. От друга страна това поставя пред нас един въпрос, на който ние от Национална мрежа за децата не виждаме отговор в момента, а именно не само за това кой е виновен, но и какво правим да не се стига дотук“, отбеляза Брестничка.

Много от съгражданите ни споделят това чувство на безнаказаност от страна на извършителите. „Несъмнено те трябва да бъдат наказвани, но това не е единствената тема и обект на законодателни промени, които трябва да бъдат обсъждани. Трябва да говорим и затова кои са условията, довели до тази ситуация“, допълни тя.

Нужно е да се адресират комплексните причини за насилието.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Още от