Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

258 затворници са избягали след безредици в индонезийската провинция Западно Папуа

Безредиците в провинцията започнаха на 18 август
Снимка: ЕПА/БГНЕС

258 затворници в Западно Папуа са избягали, възползвайки се от масовите протести и безредиците в индонезийската провинция, съобщава „Ройтерс“, като се позовава на затворническите власти.

Протестите започнаха на 18 август, след като индонезийци атакуваха папуаси заради нежеланието им да честват Деня на независимостта на Индонезия.

Във вторник протестиращи са запалили правителствени учреждения и са атакували сграда на затвор с камъни, като това е създало възможности част от затворниците да избягат. Един охранител е бил ранен, а някои от избягалите затворници са били заловени.

По-рано протестиращи са запалили сградата на законодателното събрание и са блокирали основните улици в град Маноквари.

The Jakarta Post съобщава, че нападателите са крещели расистки лозунги и са атакували общежития, в които живеят папуаси.

В края на 2018 година индонезийската полиция арестува над 500 привърженици на отделянето на провинциите Папуа и Западно Папуа, за да предотврати масови демонстрации, насрочени за 1 декември.

На този ден през 1961 Папуа обявява независимост след края на холандското владичество, а малко по-късно Индонезия установява контрол върху територията. През 2003 години провинциите получават автономия, който статут имат и досега.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна