Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И във Великобритания обвиниха Джонсън в лицемерие заради "предпазния механизъм"

Единствено северноирландските юнионисти застанаха зад премиера

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Плановете на британския премиер Борис Джонсън да бъде премахнат "предпазният механизъм" за ирландската граница от споразумението за излизане от ЕС бяха критикувани не само от Брюксел, но и във Великобритания. Единствено северноирландските юнионисти застанаха зад премиера. 

Борис Джонсън изпрати писмо до председателя на Съвета на Европа Доналд Туск с искане за отпадане на "предпазния механизъм ", с който се цели избягване на твърда граница след Брекзит, за да може да се стигне до сделка на 31 октомври – датата за излизане от ЕС. 

Доналд Туск отхвърли плана на Борис Джонсън да премахне "предпазния механизъм " от сделката като зле прикрит опит от страна на британското правителство да признае липсата на реалистични алтернативни. 

В своя план Борис Джонсън говори именно за намиране на такива алтернативни до края на 2-годишния "преходен период", без обаче да се позовава на нещо конкретно. Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд обвини Борис Джонсън в лицемерие от най-висока степен по отношение на Брекзит. 

"Никой не може да бъде заблуден, че това е сериозен опит за решение на кризата", каза Дрейкфорд. Според него премиер, който няма демократичен мандат да изведе Великобритания от ЕС, не може да каже, че е недемократичен "предпазният механизъм", който е застрахователна политика срещу появата на твърда граница. Дрейкфорд бе незабавно подкрепен от Шин Фейн в Северна Ирландия, откъдето също обвиниха Борис Джонсън в лицемерие, но по отношение на мирния процес. 

"Чиста проба лицемерие е Борис Джонсън да твърди, че действа в интерес на мирния процес, който може да бъде застрашен от "предпазния механизъм ". "В действителност безотговорното преследване от страна на Борис Джонсън на Брекзит без сделка е заплаха за мирния процес", се казва в декларация на лидера на Шин Фейн в Северна Ирландия Мишел О' Нийл. 

Джонсън обаче бе подкрепен от северноирландската Демократична юнионионистка партия, благодарение на която има мнозинство от 1 глас в парламента. Юнионистите определено са против "предпазния механизъм", последното проучване на общественото мнение показва, че 58 процента от хората в Северна Ирландия предпочитат оставане в ЕС,  а не в Обединеното кралство. 

Политически наблюдатели на Острова смятат, че с писмото до ЕС Борис Джонсън цели две неща. Той очаква  или ЕС да се огъне пред перспективата от Брекзит без сделка, или ако Брюксел остане непоколебим, да обвини европейците, че е тяхна вината за отиване към сценарий без сделка. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна