Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски журналисти и депутати, протестирали срещу отстраняването на кметове, са в болници

| обновено на 21.08.19 в 04:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един протестиращ е бил тежко ранен, вероятно намушкан с нож от неизвестни лица, в Истанбул вчера вечерта по време на протест срещу отстраняването на трима кметове на областни градове, има и арестувани. Протестът в квартал „Кадъкьой“ е организиран от прокюрдската Демократична партия на народите. Полицията използва газ и гумени куршуми, за да разгони демонстрантите.

По-рано през деня 6 депутати от прокюрдската Демократична партия на народите в Турция бяха ранени или хоспитализирани при демонстрации срещу решението на вътрешното министерство, а 6 журналисти бяха задържани при отразяването на събитията в югоизточните райони на страната. Полицията използва палки, водни струи под налягане и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите в източните, населени с множество кюрди, градове Ван, Диарбекир и Мардин.

В понеделник всички публични протести бяха забранени в Диарбекир и Мардин, а във Ван подобна забрана е в сила от 21 ноември 2016 г. Вчера демонстрациите бяха забранени и в друга източна област – Муш.

Поне 8 души бяха задържани вчера в Истанбул по обвинения в разпространяване на терористична пропаганда, след като други 418 души бяха арестувани в понеделник в 29 области на Турция по различни обвинения, а кметовете на Ван, Диарбекир и Мардин бяха отстранени от длъжност. Срещу тях текат разследвания по обвинения в членство и пропаганда на терористична организация, гледани от наказателни съдилища за тежки престъпления.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че ролята на правото и демокрацията е да не търпи тероризмът да използва гласовете на хората.

По време на кампанията преди местните избори на 31 март т. г. президентът Реджеп Ердоган и вътрешният министър Сюлейман Сойлу неколкократно заявяваха, че избраните на изборни длъжности ще бъдат отстранявани, ако бъдат открити техни връзки с ПКК.

Мястото на избраните градоначалници беше заето от областните управители, които се назначават от правителството, а не се избират.

Опозицията определи случилото се като „преврат“. Демократичната партия на народите взе решение за безсрочни протести. Формацията призова другите опозиционни партии да не мълчат, тъй като става дума за общ проблем за всички демократични сили. В декларацията на партията по въпроса се изтъква, че отстранените кметове са били допуснати да се кандидатират и на последните местни избори на 31 март т.г. са получили между 54 и 63% от гласовете в съответните градове. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу написа в „Туитър“, че пренебрегването на волята на народа е неприемливо, а говорителят на Народнорепубликанската партия Фаик Йозтрак допълни, че решението е политическо, а не юридическо. Въпреки това Народнорепубликанската партия няма да участва в демонстрации срещу правителството решение, но ще продължи да го осъжда политически.

Лидерът на крайните националисти Девлет Бахчели заяви пълната си подкрепа за операцията.

Междувременно вчера продължи започналата в понеделник операция „Разбиване“. В нея около 2300 командоси прочистват 3 турски области от пещери и укрития, използвани от ПКК.

Говорителката по Общата външна и политика за сигурност на Евросъюза Мая Косиянич заяви, че случаят с отстранените кметове е „силно притеснителен“ и крие сериозен риск да навреди на местната демокрация. „Дълбока загриженост“ от случилото се изрази и Андерс Кнапе, председател на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!