Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаването „Каста дива” дари играчки в Общинската болница в Мишколц

Акцията е съвместна заедно с колеги от Хърватия, Италия и Холандия

Всяка година предаването на БНР за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива” празнува рождения си ден 6 март с образователна или благотворителна инициатива, в съответствие с мотото си „Едно предаване, което прави живота по-хубав“. През 2018 г. в партньорство с книжарници „Хеликон” направи първото дарение на детски книжки за Педиатричната клиника на Университетската Александровска болница.

Защо дарения? Хората на изкуството, чиято дейност е свързана с изразяването на емоции, а в нашия случай на музикални журналисти – с отразяването им, сме чувствителни към нуждите на тези, които преживяват някакво страдание. Вярваме, че създаването на среда, близка до домашната или тази на детския клуб, би оказало много положително въздействие върху малките пациенти.

През сезон 2018/2019 г. „Каста дива” започна да прави дарения всеки месец, като в тях постепенно се включиха колеги от още редакции на програма „Хоризонт“ – новинарите, журналистите от екипите на предаванията „Преди всички“, „Хоризонт до обед“, „Нещо повече“. Бяха осъществени дарения в Дневния център за деца с онкохематологични заболявания при УМБАЛ „Царица Йоана ИСУЛ”, Детската клиника на Пирогов, Специализираната болница по детски болести „Проф. д-р Иван Митев”, детското отделение на болница „Токуда”, детското отделение на Окръжна болница.

По време на летния оперен фестивал „Барток плюс“ в Мишколц /Унгария/ се състоя първото международно издание на проекта. Заедно с музикални журналисти от Хърватия, Италия и Холандия дарихме играчки в детското отделение на Общинската болница в Мишколц. Всеки беше подбрал грижливо – за малки и по-големи деца, за момчета и момичета.

„Реших да участваме, защото това е много благородна идея. Важно е да изразяваш любов и съчувствие, особено към децата. А децата в болницата са особено раними и имат нужда от подкрепа, да получат знак, че хора, които дори не ги познават, мислят за тях. Идеята ми хареса и съм благодарен за възможността да се включим в нея. Свързах се и разговарях с приятели, които работят в детска книжарница. Те също харесаха идеята и веднага подбраха подходяща игра, която показва нещо характерно за Загреб и в същото време е разбираема за малки деца. Това е нашето малко, символично дарение, но направено от сърце за децата в Мишколц. Това също така е начинът да отговорим на тази общност, която е наш добър домакин на фестивала „Барток плюс” и е толкова щедра към нас и дава най-доброто от себе си в името на културата“ сподели Бранимир Пофук. 

„За мен благотворителността започва оттам да намериш общ език с всеки – и с хората на улицата, които нямат дом, легло и храна. Но добрата дума е път към сърцето“ каза Лела Кнежевич. „Понякога тя е по-важна и от парите. Дори и да нямаш пари, които да дариш, казвайки добра дума, ти показваш, че този човек също е важен и също е част от обществото, че е ценен и равен“, допълни Бранимир Пофук.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна