Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово започват проявите за 142 години от Шипченската епопея

| обновено на 21.08.19 в 10:50
Снимка: БГНЕС

В Габрово започват проявите, посветени на 142-ата годишнина от Шипченската епопея. Идната събота е кулминацията на националното честване, което се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

С откриването на фотодокументалната изложба, озаглавена „Строителите на Паметника на свободата“, ще бъде дадено начало на честванията, посветени на 142 години от епичните боеве на Шипка, както и на 85 години от откриването на монумента, увековечил подвига на героите. Програмата предвижда още една мащабна експозиция на оръжието, използвано по време на Руско-турската война. Габрово ще бъде домакин и на представянето на книгата на генерал Георги Вазов за участието на българите в Освободителната война.

За поредна година ученици от страната ще се състезават по скоростно изкачване на стъпалата, водещи към Паметника на върха. В събота е кулминацията на националното честване с възстановка на боевете на Шипка и тържествена заря-проверка в Габрово.

По повод годишнината на монумента д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, коментира пред БНР, че идеята за изграждането му се заражда още през 1879 г., когато заседава Учредителното събрание в Търново и освен приемането на Конституция народните представители обсъждат и този важен въпрос.

„Пътят обаче се оказва труден и до начало на реализацията на паметника трябва да изминат 45 години. През 1921 г. е създаден специален комитет, който трябва да ръководи строителството и е положен първият камък. Фактически строителството започва чак през 1926 г. и с много перипетии приключва през 1930 г.“

На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола“ е тържествено открит от цар Борис III.

Интервюто с д-р Чавдар Ангелов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени