Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия започна консултации за ново правителство

| обновено на 21.08.19 в 19:12
Президентът на Италия Серджо Матарела
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започнаха консултациите на италианския президент Серджо Матарела за сондиране на парламентарната ситуация за излизане от кризата след оставката на премиера Джузепе Конте. Срещите му с представителите на политическите сили в парламента приключват утре следобед. Дирекцията на Демократическата партия на своето извънредно заседание днес реши да се направят постъпки с „Пет звезди” за ново парламентарно мнозинство.  

Най-напред Матарела се срещна с председателя на Сената Елизабета Казелати. След нея е ред на председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико и представителите на по-малките партии в двете камари. 

Утре е ред на демократите, „Пет звезди” и дясното звено от „Лига”, „Форца Италия” и „Братя на Италия”. 

Целта на президента на страната е да установи дали ще може да се сформира ново стабилно мнозинство и от това – съответно правителство.

В тази посока секретарят на Демократическата партия Никола Дзингарети каза, че за тях е задължително да се даде възможност да се провери дали може да се оформи ново, здраво мнозинство и правителство до края на парламентарния мандат. Той уточни, че никога не е демонизирал движението „Пет звезди”, но трябва да изяснят някои теми с тях – като ангажираността и лоялността към ЕС, миграционния проблем, поврат в икономическия и социален живот на Италия, като изрази готовност да се коалира с "Пет звезди" за оставащите 3 години от мандата на действащия парламент. Дзингарети постави като условие драстична промяна на досегашната политика на Италия спрямо Европейския съюз – за "лоялно" изпълнение на ангажиментите към европейските партньори и смяна на досегашния курс на нулева толерантност към нередовните имигранти от Африка.

От „Пет звезди” не коментират, а само казаха, че техен лидер остава Луиджи ди Майо. 

Ако не се получи жълто-червено мнозинство, предсрочните избори са неизбежни и до тях в късна есен ще има служебно  правителство.  

За възможност да бъде съставено правителство от Демократическата партия на демократите и движението „Пет звезди” се изказа бившият премиер – демократът Матео Ренци, като уточни, че лично той няма интерес да бъде в такова правителство. Ренци изтъкна, че не са важни минали вражди между двете политически формации, а е от значение да се направи необходимото за Италия в този труден момент. Той, както други политици и наблюдатели, смята, че парламентарният мандат трябва да продължи заради изготвянето на бюджетната програма и да бъде предотвратено влизането в сила на по-високия данък върху добавена стойност от догодина в ущърб за италианците.

Първите страници на ежедневниците в Италия днес пишат за „отровна раздяла” между Конте и Салвини и че Конте „шамаросал Салвини”. Много висок – над 10% беше телевизионният интерес към късните коментарни предавания вчера. Експерти смятат, че Салвини е прекалил и това вече се отразява негативно на неговата популярност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!