Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ одобриха продажбата на 66 изтребителя Ф-16 на Тайван

Китай заплаши със санкции американски компании, участващи в сделката

| обновено на 21.08.19 в 13:00
Снимка: БГНЕС

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 66 изтребителя Ф-16 на Тайван, което се очаква да разгневи Пекин, предаде АФП.

Тайван ще получи последната модификация на бойните самолети, произвеждани от „Локхийд Мартин“ – Ф-16С/Д Блок 70 в сделка за $8 млрд., се посочва в съобщението на Държавния департамент.

Държавният секретар Майк Помпейо заяви, че президентът Доналд Тръмп е дал зелена светлина за продажбата, след като Конгресът е бил уведомен миналата седмица.

Предложената сделка помага на националните и икономическите интереси за сигурността на Съединените щати, като се подкрепят усилията на Тайван да модернизира военните си сили и да се поддържа надеждна отбранителна способност, отбелязва Помпейо.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната също заяви, че предложената продажба ще помогне за поддържане на политическа стабилност, военното равновесие и икономическият напредък в региона.

В своя реакция Китай осъди днес плановете на САЩ за продажба на Ф-16 на Тайван и заплаши със санкции американските фирми, които участват в сделката за изтребителите.

„Китай ще предприеме всички необходими мерки за запазване на интересите си, включително с налагането на санкции над американските компании, участващи в тази оръжейна продажба за Тайван“, обяви китайското МВнР. 

В понеделник говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че американските военни продажби за Тайван „силно нарушават“ споразуменията между Вашингтон и Китай и „представляват намеса във вътрешните работи на Китай“.

Пекин смята Тайван за отцепническа провинция, която е част от неделимата територия на Китай.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!