Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Официален Берлин потвърди -  въпреки призивите на САЩ, че Германия няма да участва във водена от тях военна мисия за охрана на търговските кораби в Ормузкия проток, съобщава германското издание „Шпигел“.

Вицеканцлерът Олаф Шолц е категоричен - федерално правителство отхвърля участието на Германия в американска военноморска мисия в района на Персийския залив.

Преди няколко дни стана известно , че САЩ официално са поискали подкрепа от Германия за международна военна коалиция за защита на петролните танкери в Ормузския проток.

Политиката на новия британски премиер Борис Джонсън за излизане на Обединеното кралство от ЕС са водеща тема в днешните британски издания.

В. „Гардиън“ публикува статия на Ги Верхофстат, озаглавена „Заплахата на Борис Джонсън за Брекзит без сделка няма да разбие единството на Европейския съюз“. Авторът, който е координатор за Брекзит в Европейския парламент и бивш белгийски премиер, посочва, че вече няма време да се ограничат щетите от рязко откъсване от най-големия в света търговски блок.

Министър-председателят на България Бойко Борисов ще присъства само на церемония в църквата „Св. Спас" в столицата на Северна Македония и няма да ходи на Мечкин Камен, където се развива най-голямото и най-кръвопролитното сражение на Илинденско-Преображенското въстание, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.

След това Борисов ще продължи към Дойран, където се намира реставрираният паметник на Константин Каварналиев, български офицер. По-рано от „Единствена Македония“ разпространиха съобщение, в което подчертаха, че паметникът няма място в страната.

Това е вторият път, в който Борисов отбелязва Илинден в югозападната ни съседка, като за втори път го прави ден преди празника (2 август) и без да посещава Мечкин Камен, коментират от редакцията.

След дългогодишен дебат в Холандия най-накрая влиза в сила забрана за носене на бурка, съобщава германският национален ежедневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Облекло с покритие за лице като бурки или някакъв друг тип забрадки вече не може да се носи в обществени заведения като училища, болници или в градския транспорт. Отказалите да се съобразят с разпореждането може да бъдат санкционирани с глоба от най-малко 150 евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени