Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново огнище на африканска чума в ловното стопанство „Витошко-Студена“

Снимка: БГНЕС

Ново огнище на африканска чума (АЧС) е открито на територията на държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, където е намерено заразено диво прасе.

Предстои да бъде издадена заповед за ограничаване на достъпа и дейностите в обхват от 200 кв. км, каза Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

Четири са вече огнищата с африканска чума в горските територии, стопанисвани от предприятието.

Заради откритото умряло диво прасе в района на Велинград, забранителната зона ще засегне и горските територии на Якоруда, където ще бъдат преустановени дърводобива, пашата и събирането на билки, гъби и горски плодове.

Заради усложнената ситуация с африканската чума се предлага сезонът за груповото ловуване на дива свиня да бъде открит преди 1 октомври, каза Дамян Дамянов:

“Има подготвено проектопостановление за изтегляне срока на груповия лов, което трябва да мине през парламента. Идеята е да може министърът да променя сроковете, т.е. да почва по-рано и евентуално да се удължава предвид ситуацията“.

Близо 200 диви свине са отстреляни до момента в обхвата на Югозападното държавно предприятие, а заложените капани са 140.

Направени са над 700 превантивни претърсвания в гората. Процесът по намаляване на популацията на дивите прасета върви бавно, признават от горското ведомство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени