Eмисия новини
от 20.00 часа

Ще добиват глауконит във Врачанско

Снимка: архив

Дружество със седалище в Криводол ще добива глауконит от находище "Дълбоки дол" в землището на врачанското село  Буковец. Това реши Министерския съвет на днешното си заседание. Концесията се предоставя за срок от 35 години. През този период концесионерът ще вложи 400 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период са над 826 хил. лв. По закон те постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая Бяла Слатина. 
Глауконитовата суровина намира приложение в земеделието, енергетиката, нефтохимическата промишленост, медицината, козметиката и други. До шест месеца министърът на енергетиката трябва да сключи договора за концесия. 

Правителството прие и предложението на концесионера "Минерална вода - Ком" ЕАД, за удължаване на срока на концесията до 35 години, считано от датата на влизане в сила на досегашния концесионен договор, сключен на 10 юни 2005 г. Дружеството добива минерална вода от сондаж № 1 на находище "Бързия“, с. Бързия, община Берковица, област Монтана. 

Още от