Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е най-натовареният ден за 2019 г. за двете международни летища в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Днес е най-натовареният ден за 2019 г. за двете международни летища в Кипър. Средиземноморската страна има само въздушна връзка с останалите държави.

За цялото денонощие летищата в Ларнака и Пафос ще обслужат 312 пристигащи и заминаващи полета с около 60 000 пътници, съобщиха от компанията „Летища Хермес”, която управлява двете въздушни входни врати на страната. За малко няма да успеят да преминат рекорда, поставен миналата година. Тогава 19 август стана най-натовареният полетен ден в историята на Кипър, като двете летища обслужиха 329 полета и над 61 000 пътници.

Кипър има само въздушна връзка с останалите държави. За седемте месеца на тази година (януари – юли) през двете му летища са преминали над 6,1 млн. пътници, което е с 3,1% повече, отколкото през миналата година.

В двата аеропорта бяха инсталирани 74 терминала от системата за граничен контрол на самообслужване BorderExpress, от които могат да се ползват пристигащи граждани на ЕС и напускащи граждани на всички страни. Пътниците сами могат да сканират документите си за самоличност в рамките на процедурата по граничен контрол, което ускорява обслужването им.

В столицата Никозия няма действащо летище. След турската инвазия от 1974 г. тогавашното модерно и ново международно летище на страната остава в буферната зона между двете части на разделения град, която и досега е под контрола на ООН, и оттогава не се използва. Незаконно летище, от което се изпълняват полети само до и от Турция, се намира в северната част на Никозия в окупираните територии. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!