Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 16 септември е срещата Иран-Русия-Турция за Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова тристранна среща между Иран, Русия и Турция по въпроса за Сирия ще се проведе в Анкара на 16 септември. Това съобщи говорителят на турското президентство Ибрахим Калън на пресконференеция в Анкара. Той допълни, че в следващите няколко дни турският лидер Реджеп Ердоган ще разговаря по телефона с колегите си от Русия и Съединените щати Владимир Путин и Доналд Тръмп. Темата на разговорите ще бъде ситуацията в близкоизточната страна. 
По думите на турския президентски говорител в скоро време ще започнат съвместни патрули между американски и турски части в района на изток от р. Ефрат. Ибрахим Калън допълни, че през следващата седмица ще се наблюдават "конкретни стъпки". Той беше категоричен, че не може да става дума за затваряне или преместване на 9. наблюдателен пост на турската армия край северния сирийски град Идлиб. 
Миналата седмица сирийската правителствена армия обстреля сирийски бунтовници, пътуващи заедно с турски конвой. Турция отправи предупреждения към Сирия и Русия, а вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Сирия "не трябва да си играе с огъня".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!