Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи се готвят за срещата на Г-7 във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращи разполагат лагер от двете страни на френско-испанската граница преди началото на срещата на върха на лидерите на страните от Г-7, която ще се проведе през почивните дни в югозападния френски град  Биариц.

Те определят събирането като "контра" на срещата на върха и на него ще се проведат конференции и семинари в знак на протест срещу социалното и икономическото неравенство, климатичните промени, миграционните политики и други въпроси.

"Тук съм, за да подкрепя алтернативата и хората, които искат да предложат нещо различно от капиталистическия свят, в който живеем. Мисля, че е много важно да се опитаме и да направим нещата различни, за да спрем да нараняваме други хора, живи същества, планетата ни и така нататък. Г-7 е точно обратното на това, в което вярвам. А аз вярвам в един здрав свят със здрави хора", заяви 31-годишната протестираща от Испания Лаура Очоа.

Очаква се участие да вземат няколко хиляди души, но също така и протестът да е мирен, за разлика от предишни случаи, при които се стигаше до сблъсъци с полицията.

Общо 13 200 полицаи и жандармеристи, подпомогнати от военни части, са мобилизирани за охраняване на реда по време на срещата на върха на Г-7. Домакин е френският президент Еманюел Макрон. Участие ще вземе американският държавен глава Доналд Тръмп и други лидери от групата на седемте. Срещата ще започне в събота и ще продължи три дни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна