Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Китай искат свикване на Съвета за сигурност на ООН заради US ракети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия и Китай са поискали Съветът за сигурност на ООН да се срещне днес заради "изявления на представители на американската администрация относно плановете им за развитие и разполагане на ракети със среден обсег", съобщи Ройтерс като, се позовава на молба, с която се сдобила агенцията. 

Москва и Пекин искат 15-членния съвет да се свика с дневен ред "заплахи за международния мир и сигурност".

Пентагонът съобщи в понеделник, че е проведено изпитание на ракета, достигнала целта си след над 500 км полет.

Запитан дали това е изпращане на послание към Китай, Русия или Северна Корея, министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че основното опасение е Китай.

От китайското външно министерство коментираха, че американският ход разпалва нова надпревара във въоръжаването и би имал отрицателно влияние върху регионалната и световната сигурност.

Снощи руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ са в позиция да разположат нови ракети в Румъния и Полша - сценарий, който се приема като заплаха и на който Москва би отговорила.

САЩ отричат да имат планове за разполагане на ракети в Европа, отбелязва Ройтерс. Вашингтон официално се оттегли от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на 2 август, посочвайки като причина нарушаването на спогодбата от страна на Москва. Кремъл отрича твърденията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна