Eмисия новини
от 13.00 часа

Николай Сиджимов: Големите общини имат капацитет да се справят с нерегламентираните сметища

Цели цивилизации са загивали заради неправилно отношение към отпадъците, каза той

Част от магистрала "Струма" край Дупница беше затворена заради пожар в пункт за вторични суровини
Снимка: БНР

"Проблемът с незаконните, нерегламентираните сметища е от доста време и една от причините той да не се решава е, може би, че прекалено отговорности са вменени на много институции. Дали не трябва да се дадат повече права на общините в тази посока - това трябва да обсъдим и да решим".Това каза пред БНР Николай Сиджимов от Асоциацията на еколозите в общините. Той уточни, че големите общини имат капацитет и експерти, за да се справят с този проблем.

Според Сиджимов е важно да се разбере колко значим е проблемът с нерегламентираните сметища, за да се подходи отговорно към него и да се търси решаването му.

"Най-доброто решение е да не се депонират отпадъци на нерегламентирани места. Всяко такова сметище крие опасност. Дори да е малко, в него може да има отпадъци, които при изгаряне, могат да предизвикат много големи щети", обясни той в предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт".

Николай Сиджимов припомни: "Цели цивилизации са загивали заради неправилно отношение към отпадъците, знаем още от Римската империя".

Цялото интервю на Валерия Николова с Николай Сиджимов можете да чуете от звуковия файл.

Още от
Веселин Кирев

Защо София си няма градска железница

публикувано на 16.10.19 в 11:18

Световен ден на прехраната

публикувано на 16.10.19 в 10:25