Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон към Борис Джонсън: Няма време за нова сделка за Брекзит

| обновено на 22.08.19 в 18:29
Борис Джонсън с Еманюел Макрон в Париж.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и премиерът на Великобритания са провели конструктивни преговори днес в Париж и са се споразумели обмяната на мнения между Лондон и ЕС в търсене на сделка за Брекзит да продължат до края на септември. Това съобщи днес Елисейският дворец.

Всяко споразумение трябва да „уважава фундаменталните европейски принципи, към които президентът се придържа: стабилност в Ирландия и цялостност на единния пазар”, се казва в становището. 

След пристигането си в Париж по-рано днес Джонсън заяви: „Искам да бъда ясен пред теб, Еманюел, и пред френския народ, че, разбира се, искам сделка и смятам, че можем да постигнем сделка и добра сделка. Бях силно насърчен от нашите разговори миналата вечер в Берлин с нашите общи приятели и знам, че с енергия, творчество и усърдие можем да намерим път напред за нашите бизнеси и за нашите граждани“.

„В политиката е жизненоважно да следваш волята на гласоподавателите след референдум и поради това трябва да излезем от ЕС на 31 октомври със сделка или без…нека да не чакаме дотогава, а още сега да задълбочим нашето приятелство и партньорство“, каза още британският премиер, който увери, че при никакви обстоятелства правителството му няма да въвежда „твърда граница“ между Ирландия и Северна Ирландия.

От своя страна Макрон заяви, че няма време да се договоря нова сделка за Брекзит.

Вчера Макрон заяви, че предоговарянето на споразумението за излизането на Великобритания от ЕС за решаване на кризата с "предпазния механизъм " не е опция.

Джонсън пристигна в Париж от Берлин, където се появи искрица надежда за напредък, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решение за "предпазния механизъм" може да бъде намерено до 30 дни стига Великобритания да излезе с подходящо предложение.

Часове по-късно обаче надеждите на Борис Джонсън бяха попарени, тъй като Еманюел Макрон заяви, че предоговарянето на условията по споразумението за излизане от ЕС не съществува като вариант и че Доналд Туск вече ясно е заявил това в Брюксел.

Очаква се днес британският премиер да бъде приет хладно от френския президент, който нееднократно е казвал, че Брекзит е петно за целия европейски проект.

Макрон допълнително казва, че излизането на Великобритания от ЕС без сделка ще има висока цена за страната и сключването на търговско споразумение с Вашингтон ще я направи васална страна на Съединените щати.

Освен с Борис Джонсън, френският президент Еманюел Макрон ще се срещне и с индийския премиер Нарендра Моди, предаде Франс прес.

Моди е поканен да присъства на някои заседания от срещата на Г-7 във френския курорт “Биариц“ в края на седмицата.

Според Париж присъствието на Моди е начин Индия да бъде интегрирана в работата на Г-7, тъй като Делхи играе ключова роля по глобалните въпроси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна