Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещи с поезията от региона на фестивала СУР в Загреб

Хърватското дружество на писателите с подкрепата на Министерство на културата на Република Хърватия и общината на град Загреб организира поетичния фестивал „Стихове от региона“, който това лято се проведе за осми път.

Освен в библиотеките на Загреб, четения на участниците имаше и в замъка-музей Велики Табор. Поканените гости бяха от Босна и Херцеговина, Северна Македония, Словения, Сърбия, България и заедно с поети от Хърватия, сред които едни от най-известните им имена, в рамките на три дни четоха стихотворения, обсъждаха различни литературни въпроси, опознаваха се в неформално общуване. Във фестивала не за първи път има българско участие. Атмосферата беше приятелска, а поезията – център на разговорите, сподели Силвия Чолева, която беше гост в това издание. Тя представи поезията си в превод на Людмила Миндова, превела книга с поезията на Иван Херцег на български – „Неправилности“.

Двигателите на фестивала, който съкратено наричат СУР, са двама поети – Иван Херцег и Ервин Яхич. Те са и основните редактори на списание „Поезия“, което издава и по няколко стихосбирки на година.  Чуйте интервю на Силвия Чолева с Иван Херцег – поет и журналист. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна