Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес в София се отдават електрически тротинетки под наем

| обновено на 22.08.19 в 19:24
2
Кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на СОС Елен Герджиков и представители на компанията предоставяща услугата, поясниха повече за новия начин на придвижване с електрически тротинетки в града.
Снимка: Ани Петрова

От днес в София се отдават електрически тротинетки под наем. В централната градска част вече започна обособяване на близо 200 терени за безплатно паркиране както на тротинетките, така и на велосипеди и мотопеди. Мярката е част от стратегията за подобряване на качеството на въздуха, посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков:

"Най-сетне и в София виждаме тази услуга, изключително популярна навсякъде по света. Моят призив към хората е да бъдат толерантни към пешеходците, да спазват правилата за движение. Това е една услуга, която е полезна за всички – в по-чиста околна среда, по-малко трафик и по-хубав начин за живот в по-красив град за всички нас".

Столичната община и агенция “Безопасност на движението по пътищата” работят по регламентиране ползването на електрическите тротинетки чрез предложение за изменение в Закона за движение по пътищата.

Малко под 2% са използващите велосипед за придвижване в София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна