Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Косово се разпусна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Косовските депутати гласуваха днес за разпускане на парламента, което дава възможност за предсрочни избори след оставката на премиера Рамуш Харадинай, предаде Ройтерс.

Решението беше взето с 88 гласа "за" разпускане на 120-местния парламент, 1 "против" и 2 "въздържали се". Депутатите от партия Сръбска листа не присъстваха в парламентарната зала, съобщи косовската телевизия РТК.

Гласуването бе предавано на живо на сайта на парламента.

След разпускането на парламента президентът Хашим Тачи трябва в срок от 10 дни да определи дата за предсрочни избори. Изборите трябва да бъдат насрочени най-късно след 45 дни.

Като най-вероятни дати се споменават 6 октомври или краят на септември, посочва ТАСС.

Разпускането на парламента стана след оставката на премиера Рамуш Харадинай – бивш командир на Армията за освобождение на Косово, която се воюваше със Сърбия в края на 90-те години на XX век на 19 юли. Това стана след призовка от специален трибунал в Хага, разследващ престъпленията от това време.

Рамуш Харадинай бе избран за премиер на 9 септември 2017 г.

След оставката му партиите започнаха кампания за предсрочни избори, като някои от тях неофициално стартираха кампаниите си и започнаха преговори за евентуални коалиции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна