Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приготвянето на зимнина или как врачани запечатват лятото в буркани

Баба Цеца Бачкова от Враца
Снимка: Ива Антонова

„Това лято за мен е незапомнено плодородие. Отрупани с плод дървета, отрупани с грозде лозя. Производството на домати пък особено впечатляващо. Всички клони са подпрени с колци, защото вече се чупят от плодовете.“ Такава картина описват във Врачанско, където „дори след две градушки и два-три урагана, това е трогателно плодородие“.

Традиционно към края на август и началото на септември започва масова кампания за консервиране на плодове и зеленчуци по домовете. Треска за зимнина обхваща не само селата, където реколтата от плодове и зеленчуци е превзела дворовете, но и градовете. 

„Като всяка година и тази година ми се иска да си направя някакви зимнини. Огънят навънка ми гори, турила съм едно тенеке, специално. На тенекето са много вкусни чушките, много хубаво се обработват, белят…“, разказва друга местна жителка – Цеца Бачкова, която разполага със свои рецепти за печени червени чушки. „И зимата като ни се дояде лютичко, да има.“

Приготвянето на зимнина има и сближаващ ефект между съседите, като „всяка година излизат все по-хубави и по-хубави туршии“, допълва жената.

„С мъжа ми печем чушките, слагаме бурканите, за да оцелеем“, споделя врачанка и пита: „Ако това не е в градината, какво правим?“  

Въпрос на оцеляване, на вкус, народопсихология и на желанието да съхраниш лятото в буркани – приготвянето на зимнина е смес от всичко това.

„Българинът е много трудолюбив и обича зимата вкъщи всичко да има, защото на пазара всичко е много по-скъпо, отколкото когато си го приготвиш.“

„Зимата се вдигат цените на сегашните плодове и зеленчуци и е много важна зимнината за българина – това са основните храни, които ни трябват – да готвим и да се прехранваме.“

Слагането на зимнина е и вид икономия. „Защото грях е толкова плод и зеленчук да се съсипе по стръковете и по дърветата. По-добре затвори го в буркан и през зимата, когато навън е студено и бяло, онези праскови, прекрасни, които греят като слънце в буркана, така ти пълнят душата… и стомаха.“

Целия репортаж на Ива Антонова слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна